06-22126627 info@keesvisser.eu

Michelin selecteert liefst tien nieuwe zaken: twee oude bekenden maken rentree

Michelin heeft liefst tien nieuwe restaurants toegevoegd aan de digitale gids van Nederland. Daar zitten enkele verrassingen bij, maar ook twee oude bekenden.

Misset Horeca schreef vorige maand nog dat Michelin het steeds drukker krijgt. De gids groeit internationaal gezien steeds verder door, waardoor het wereldwijd sterren en vermeldingen regent. Michelin voegt sinds 2021 maandelijks een selectie toe in Nederland, maar sloeg februari over. Maar Michelin komt zoals altijd weer met verrassingen; nu worden er liefst tien nieuwe zaken toegevoegd. Zij zijn zeker van een uitnodiging voor de sterrenceremonie in oktober.

CouCou, Vught

Michelin trapt af in Vught, bij CouCou. De inspecteurs schrijven het volgende:

CouCou is trendy tot in het diepste van zijn ziel. U waant zich in een Londense cocktailbar wanneer u de shaker aan het werk ziet achter zijn imposante bar. Heeft u liever een plek met uitzicht op de keuken, of mag het wat intiemer? Deze kleurrijke, chique zaak heeft het allemaal. Het ruime aanbod sharinggerechten is al even cool en aantrekkelijk. 

Frans en mediterraan geïnspireerd, opgepept met originele ingevingen. Zoals die rollade van kreeft en garnaal, mooi krokant aangebakken, met een gel van kreeftenbisque en romige crème van pijnboompitten. Délicieux! En heeft u op zondagnamiddag niets gepland, spring dan zeker binnen voor een late lunch of early diner om het Sunday chef’s menu uit te proberen.’

Gitane, Amsterdam

Gitane is een Amsterdamse hotspot met een ‘Ottolenghi gehalte’, volgens de gids. 

‘Het stadsterras waar u de trendy vibe van de Oost-West wijk opsnuift en de grote ronde ramen springen meteen in het oog. Binnen is Gitane al even cool, met de combinatie van een zen en een zekere seventies sfeer. U stapt hier, elke dag van de week, vanaf 10 uur binnen om ongedwongen te genieten. 

De mediterrane gerechten hebben een zeker Ottolenghi gehalte, zoals die gestoofde varkenswangetjes met smeuïge orzo, crunchy oesterzwam, petrotokaas en een frisse yoghurt/knolselderij puree. Dat noemen ze nu eens feest op het bord! De chef heeft aandacht voor vegetarisch en vegan, en werkt met zeer toegankelijke prijzen. Kiezen uit de aantrekkelijke kaart is telkens weer een zware opdracht.’ 

Inter Scaldes, Kruiningen

Vanzelfsprekend duikt het superambiteuze Inter Scaldes op van de nieuwe eigenaren Jeroen en Sanne Achtien op. Michelin zal hier ongetwijfeld meermaals langsgaan, in aanloop naar de uitreiking van 2024. 

‘Sanne en Jeroen Achtien hebben dit instituut nieuw leven ingeblazen, en hoe! Het prachtige manoir kreeg een diepgaande metamorfose. Het resultaat is loungy, luxueus en tegelijkertijd ook trendy. De lumineuze uitbouw kijkt uit op de prachtige tuin. Na de hapjes stapt u langs de keuken voor een bijkomend gerechtje en een blik op de indrukwekkende brigade. 

Chef Achtien vermengt zijn Friese roots, de Zeeuwse omgeving en ervaring in Zwitserland. Zijn keuken is creatief en gestoeld op vakkennis, soms complex, en zeer uitbundig. Denk aan een fabuleuze jus van kreeft met florale magnolia om kreeft en rode biet een diepe boost te geven. Sommelier Tessa van de Wouw zorgt voor de finishing touch met haar interessante pairings.’

Il Gattopardo, Rotterdam

Michelin kwam ook langs in Rotterdam en toonde zich onder de indruk van het nog relatief jonge Il Gattopardo.

Il Gattopardo is een restaurant met uitstraling, een zaak die een zekere Italiaanse je-ne-sais-quoi bezit. De chef komt persoonlijk aan tafel zijn Siciliaanse gerechten voorstellen, die hij graag een frisse update geeft. Zo gaat hij een crème brûlée van boterzachte octopus serveren met een geraffineerde aardappelcrème die is versterkt met zeealgen. 

Hij is even precies in het bereiden van diepgaande sauzen als dat hij huisgemaakte ravioli vult met uitgesproken gorgonzola. De chef giet dergelijke lekkernijen in een korte kaart die u eveneens in menuvorm kunt nemen. Laat u ook zeker verleiden door de wijnkaart, die volledig op Italië is gericht en enkele zeer mooie referenties telt.

Le Jardin, Utrecht

Utrecht staat er weer goed op Michelin, zoals tijdens de vorige uitreiking bleek. Ook Le Jardin meldt zich nu. 

Achter de donkerblauwe gevel op de Mariaplaats bepalen planten en cactussen het florale decor van Le Jardin. Vooraan iets intiemer, achteraan lichtrijker, maar overal lekker knus. Dit is een levendige plek, zowel qua sfeer als in het bord. De ‘groentenomie’ van Tamara de Borst neemt groenten en kruiden als uitgangspunt. Met een Franse basis, frisse creativiteit en hier en daar een Aziatische smaakmaker.

Indien gewenst bijgestaan door een stukje vlees of vis. Denk aan vlezige pompoen met een kruidencrunch, een fruitige jus met mandarijn en een sappige moot koolvis. Het verrassingsmenu wijzigt zeer regelmatig om nauw in te spelen op de evoluerende seizoenen. Promotie voor het lekkers uit de tuin!

Niemeijer, Groningen

Ook opvallend: opnieuw een zaak in Groningen die furore maakt. De afgelopen maanden werden ook al Bisque, Blumé en Dokjard opgenomen door Michelin.

Janick en Leonie Niemeijer ontvangen u in hun lichtrijke restaurant dat een zekere natuurlijke sereniteit uitstraalt. Het stel werkt met een ruime à la carte en is fier op de eigen tuin, waar onder meer groenten en honing worden gehaald. Ze schitteren in creatieve gerechten waarin graag een knipoog naar de Nederlandse keuken wordt verwerkt. 

De manier waarop de chef kweepeer uit de tuin in een siroop van cassis met hibiscus gaart, combineert met volle vanilleyoghurt, amandelen en fris citroensorbet, zegt veel over zijn oog voor opmaak en gevoeligheid om met smaken te spelen. Naast de à la carte is er ’s middags een snelle businesslunch. Wat u ook kiest, wees maar zeker van een prijs-kwaliteitverhouding van de bovenste plank!

Novaela, Delft

Het historische Bagijnhof in Delft ontvouwt heel zijn karakter bij Novaela, schrijft Michelin. 

‘De mix van eigentijdse luxe en oude stijlelementen is enig, zoals die ovale stenen toonbank en de houten balken. Chef Daniel Duijster Gomero heeft ervaring opgedaan bij mooie huizen als Flore in Amsterdam en het Rotterdamse FG. Hij kiest resoluut voor creativiteit, spanning en mooi opgemaakte borden. 

In zijn verrassingsmenu laat hij bijvoorbeeld de gedurfde associatie van scheermesjes en rode biet harmoniëren, al smult u hier evengoed van sappige kwartelfilet met een fijne gevogeltejus. Deze keuken straalt ambitie uit. U hebt hier wel enkel de keuze uit een zesgangenmenu en een businesslunch, maar deze chef is uw vertrouwen zeker waard.’

Markant, Breda

Michelin ziet ook Breda niet over het hoofd, Markant in Breda maakt zijn entree in de gids.

‘Dit gezellige zaakje buiten het centrum van Breda heeft zijn naam niet gestolen. Het plezier om gasten te verwennen is hier voelbaar. Decoratieve elementen als wijnkisten maken duidelijk dat het hart van Markant zowel voor het glas als het bord klopt. Neem zeker een kijkje op de wijnkaart met allerlei leuke vondsten – er is ook een mooi aanbod per glas beschikbaar – alvorens de ruime à la carte te raadplegen. 

De jonge chef speelt zowel met klassiekers zoals œuf en gelée met kalfstong als vegetarische opties en hier en daar Aziatische smaakmakers. Uit de generositeit van de smaken en de diepgang van de sauzen blijkt zijn oog voor kwaliteit. De occasionele tafelbereidingen zijn een leuke touch.’

Sabero, Leende

‘Huiskamerrestaurant’ Sabero in Leende was in eerste instantie drie avonden open, in plaats van vier. Te weinig voor een of meerdere sterren, oordeelde Michelin eerder. Maar Sonja en Nico Boreas zijn nu wél weer opgenomen in de gids. We zijn vast benieuwd naar het ‘eindoordeel’.

Sonja en Nico Boreas staan al jarenlang symbool voor de excellentie binnen de Nederlandse gastronomie. Ze hebben beslist kleinschaliger te gaan werken in dit gezellige woonkamerrestaurant, zonder evenwel hun vakmanschap te verloochenen. Gastvrouw Sonja zorgt voor een persoonlijke service, chef Nico beklijft met zijn culinair maatwerk en intense smaken. 

Hij kent het geheim van diepgaande sauzen en drukt graag zijn stempel met exotische smaakmakers. Denk aan een bijzondere beurre blanc met koji om kort gebakken coquille en ziltige oester te versterken. Voor de lunch is er een all-inmenu van vijf gangen, ’s avonds heeft u de keuze uit vijf, zes en zeven gangen. Sabero is en blijft een huis van vertrouwen!

Sea Palace, Amsterdam

Een mooie erkenning voor het bekende restaurant Sea Palace, dat dit jaar haar veertigste verjaardag viert.

‘Standbeelden van Chinese warlords Guan Yu, Liu Bei en Zhang Fei, pagodemotieven, houten chinoiserie rondom: het detailwerk dat u bewondert in dit drijvend restaurant is bijzonder. Sea Palace heeft wat weg van een paleis van de Ming dynastie, maar bevindt zich gewoon op enkele passen van het Amsterdamse Centraal Station. 

Dit bijzondere restaurant is al sinds 1984 een lievelingsplek van liefhebbers van Chinese lekkernijen. De ruime kaart is dan ook een ode aan de authentieke Kantonese keuken. Denk aan gestoomde dimsum met garnalen, gewokte noedels met rundsvlees en sojasaus, of wat dacht u van pekingeend (per twee te bestellen)? Maak u op voor een rijke ervaring en een geweldige prijs-kwaliteitverhouding!’

Bron : missethoreca.nl

Nederland mist de wereldfinale van Bocuse d’Or

Het Nederlandse Bocuse d’Or team met chef Marco van der Wijngaard en commis Stijn de Jong (beiden Sterklas) heeft tijdens de Europese finale in het Noorse Trondheim de 11de plaats behaald, waarmee het zich net niet heeft gekwalificeerd voor de wereldfinale in Lyon in januari 2025.

Het team kookte binnen 5 uur en 35 minuten de opdracht, bestaande uit twee verplichte onderdelen. Het visgerecht bestond uit skrei met Sint Jacobsschelp en het vleesgerecht uit Noors rendier en de nationale sterke drank aquavit. 20 deelnemende landenteams streden op dit podium voor een plek in de top 10 die zich mag bewijzen op het wereldpodium in Lyon.

Tijd en techniektraining

‘Onder leiding van onze coach en tweesterrenchef Arjan Speelman hebben we de afgelopen maanden dagelijks hard getraind in de nagebouwde wedstrijdkeuken die ter beschikking werd gesteld door Hotel Okura Amsterdam. We hebben alles op alles gezet om de jury te overtuigen van onze expertise. Zowel in smaak, techniek als presentatie. Zo hebben we skrei op ludieke wijze in alle puurheid gepresenteerd door de anatomie van deze winter kabeljauw na te bootsen.

We hebben het gekookte vlees in meerdere lagen geboetseerd tot een levensechte romp. De schubben en huid zijn aangebracht met behulp van inktvisinkt en sjablonen en de Sint Jacobsschelp vormde in mozaïekvorm de buik.’

Het verplichte ingrediënt rendier werd gepresenteerd in de vormen medaillon, worst en ragout. Aquavit kreeg een rol in de recepturen van de garnituren. 

‘Dat we dankzij een penalty punten hebben moeten inleveren, is bepalend geweest voor deze teleurstellende uitslag. Anders waren we nu juichend een feestelijke avond ingegaan,’ aldus chef Marco.

President François Geurds

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland François Geurds, die het team aan de zijlijn heeft begeleid en zitting nam in de 20-koppige jury van de Europese finale, is zeer tevreden over het resultaat en spreekt trots over het team. 

‘De presentatie klopte aan alle kanten. De cuisson van de skrei was perfect en de smaken on point. Al tijdens de tasting hoorde ik positieve geluiden van mijn collega-juryleden. Jury President en driesterrenchef Clare Smyth liet zich lovend uit over de prestatie van ons team. Deze wedstrijd is enorm belangrijk voor ons vak. Je moet veel in huis hebben om de technieken te beheersen en dit onder druk waar te maken en daar heeft ons team zich meer dan in bewezen. Alleen door een penalty zijn we op de 11de en niet op de 10de plek geëindigd, dat zegt alles over het niveau van onze mannen.’

Coach Arjan Speelman, Ciel Bleu Restaurant **

Ook coach Arjan Speelman is zeer tevreden. ‘Het team is enorm gegroeid de afgelopen weken en heeft op dit podium een prestatie van wereldformaat neergezet. De strategische tijdstrainingen in de aanloop naar deze wedstrijd hebben ervoor gezorgd dat het team zich met een zelfverzekerdheid heeft kunnen laten zien. Het resultaat is om trots op te zijn, ondanks de teleurstellende uitkomst.’

Nederland wist zich in 2017 wel te kwalificeren voor de wereldfinale. Onder leiding van chef Jan Smink behaalde het team tijdens de Europese finale in Hongarije de zevende plaats. 

Scandinavisch podium

De eerste plaats tijdens de Europese finale was voor Denemarken. Zeden ging er vandoor met het zilver en Noorwegen werd derde. Ook de nordic cuisine uit Finland en IJsland haalden de wereldfinale.

Bron : missethoreca.nl

Team Bocuse d’Or Nederland strijdt om plek in wereldfinale én vervult een missie

Op dinsdag 19 maart vertegenwoordigt Marco van der Wijngaard samen met zijn commis Stijn de Jong Nederland in het Noorse Trondheim tijdens de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or. Het ondersteunende team van Bocuse d’Or Nederland wil niet alleen de wereldfinale halen, maar ook talentvolle koks een podium geven zodat jonge mensen blijven kiezen voor het prachtige koksvak en de horeca.

Tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam is chef-kok Marco van der Wijngaard, samen met zijn commis Stijn de Jong voor de tweede keer de winnaar geworden van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Ze hoorden vervolgens bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese finale in Trondheim. Sinds het winnen van de Nederlandse finale staat alles in het teken van de Europese finale.

Coach Arjan Speelman

Een van de eerste dingen die gedaan werd, is het aanstellen van een coach. Dat werd Arjan Speelman, chef van restaurant Ciel Bleu** in Hotel Okura Amsterdam. Speelman hoefde niet lang na te denken toen hij gevraagd werd. Wel moest hij overleggen met de general manager van Hotel Okura Amsterdam, Michiel Roelfsema. Die was enthousiast en afgesproken werd dat Speelman ook beschikbaar zou zijn in de keuken van Ciel Bleu. Ze vonden een oplossing.

De kookstudio in de kelder van het hotel werd omgebouwd tot wedstrijdruimte. Het (kook)werkblad is wat betreft indeling een exacte kopie van het kookblad dat tijdens de wedstrijden van Bocuse d’Or wordt gebruikt. De keuken komt tot in detail overeen met die op het wedstrijdpodium in Trondheim. Met exact dezelfde apparate

‘Voor Arjan betekent dit dat hij nu fors langere dagen maakt. Overdag traint hij de jongens, ’s avonds draait hij de service bij Ciel Bleu. We ondersteunen hem waar mogelijk want met hem zijn wij van mening dat je jong talent moet supporteren. Wie de Nederlandse finale van Bocuse d’Or wint, komt van heel goede huize. We zijn trots op Arjan dat hij bereid is zijn knowhow in te zetten om het beste uit Marco en Stijn te halen’, stelt Jeroen Taillie, director of food & beverage van Hotel Okura Amsterdam.

‘Wedstrijdkoken niet mijn ding’

Speelman heeft zichzelf nooit gewaagd aan een kookwedstrijd. ‘Wedstrijdkoken is niet mijn ding. Ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan. Begeleiden vanaf de zijlijn, dat past beter bij mij,’ 

‘Een plek tussen de wereldtop is haalbaar met de nieuwe koers die Bocuse d’Or Nederland is ingeslagen dankzij François Geurds President Bocuse ‘d Or The Netherlands. Met professionele bestuursleden achter de schermen alles op alles zetten om het maximale eruit te halen en met Marco en Stijn als bloedfanatieke kandidaten.’

‘Ik ben een harde leermeester, maar op een respectvolle manier. Ik schreeuw niet als er iets misgaat, ik beargumenteer de fouten. Dan leer je van je eigen fouten. Ik geloof niet in concessies. De gast blijft koning, de gast is leidend. En de gast is in dit geval de jury. Als we Nederland op de kaart willen zetten, zullen we er vol voor moeten gaan. Zo moet je ook goed nadenken over de opbouw van de gerechten. ‘Juryleden nemen vaak maar een klein hapje van een gerecht. En in dat hapje moet alles in zitten wat je aan smaak wil overbrengen.’

‘We moeten groot denken’

Bocuse-voorzitter en jurylid François Geurds van FG Restaurant** en FG Food Labs* in Rotterdam is heel blij met Arjan Speelman als coach. ‘Een tweesterrenchef die op driesterrenniveau denkt en de vertaalslag kan maken naar het wedstrijdbord. Door de taken te verdelen kunnen we ons beter focussen. Arjan leert de jongens zo gestructureerd mogelijk te werken, volwassen te worden, hij leert ze een

Bij het creatieve proces, de ontwikkeling van de recepturen, zijn we samen betrokken. Maar de uitvoering, die is aan Arjan. Wat die gerechten gaan worden? We weten dat de showpiece iets met de Noorse winterkabeljauw skrei, moet zijn. De garnituren nemen we mee uit eigen land. Om de concurrentie niet wakker te schudden, laten we niet het achterste van onze tong zien.’

Toen François twee jaar geleden voorzitter werd, heeft hij de boel omgegooid. ‘We hebben eigenlijk structureel wat dingen anders gedaan. Ik vind dat je groot moet denken. Als je alsmaar blijft roepen ‘we zijn maar Nederland, blijf je hangen in excuses. We hebben zoveel talent hier. Het heeft met mentaliteit te maken. Ik ben 5 jaar coach geweest van het Nederlandse barista-team. Die jongens heb ik naar de wereldkampioenschappen gebracht. Dat heeft alleen maar te maken met je eigen mentaliteit.’

‘Toen ik voorzitter werd, heb ik me afgevraagd wat de afgelopen 10 jaar is gebeurd. En dat stramien bleek dus al 10 jaar hetzelfde. Dan gaat er dus geen verandering komen. Toen hebben we met elkaar knopen doorgehakt. We zijn de structuur anders gaan neerzetten, sponsoren aangedragen en gewerkt aan de teambuilding. De randvoorwaarden zijn verbeterd; het is allemaal veel professioneler geworden. We opereren als een team. We zijn groter gaan denken.’

Warme presentatie

Het team wil onder andere in Trondheim het verschil maken met de temperatuur van de gerechten. ‘Natuurlijk moet alles gewoon ontzettend lekker zijn en mooi gepresenteerd worden. Maar als we het nou voor elkaar kunnen krijgen dat alles een beetje warm bij de jurytafel aankomt, dan val je meteen op. En daar werken we aan. Door gerechten vetter of voller te maken, waardoor ze meer warmte vasthouden.’ 

Ook heeft Geurds bij voorgaande edities gezien wat andere landen (beter) doen en geluisterd naar feedback. ‘Eigenlijk is er veel te winnen. Andere landen doen het vaak beter op het gebied van verfijning, techniek en hygiëne. Eén van de dingen die hem ook opviel was de werktafel tijdens de wedstrijd. Kandidaten hebben allemaal precies dezelfde werktafel met apparatuur tot hun beschikking. Dat we nu zo’n wedstrijdtafel precies hebben laten nabouwen in de kelder van het Okura helpt ons enorm. Niet alleen voor de voorbereiding en trainingen, maar ook tijdens de wedstrijd daar. Het is fijn dat dat vertrouwd is, dat scheelt enorm veel tijd.’

Partners 

Okura is niet de enige partner die Bocuse d’Or ondersteunt. Eén van de andere partners is Bidfood. Managing director Dick Slootweg twijfelde geen moment toen hij in september 2023 gevraagd werd om als partner in te stappen. ‘Ik vond het een enorme kans en passend bij Bidfood. Wij willen graag de branche verder helpen en de Nederlandse gastronomie ondersteunen. We zien het ook als onze missie om ook via dit platform jongeren enthousiast te maken voor het vak te kiezen en in de horeca te gaan werken.’

‘Natuurlijk wil het team winnen en zich plaatsen voor de wereldfinale, maar ons gaat het ook om andere zaken. Wij zijn extreem positief over de toekomst van de horeca. We denken ook dat de markt blijft groeien en dat de horeca een heel belangrijke rol speelt in een tijd dat er veel onrust is in de wereld.’

‘De horeca brengt mensen samen, zorgt voor verbinding en fun. En op zo’n platform als Bocuse d’Or komt dat allemaal samen. Die wedstrijden zijn een manier om het koksvak aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. Door kennisoverdracht, het wedstrijdelement en het bieden van perspectief. Het vakgebied krijgt een prachtig podium. Het is fantastisch om het beroep van kok te laten zien.’

Voor Slootweg gaat het om veel meer dan het winnen van een beker. ‘Dat zal moeilijk genoeg zijn. Maar het is winst dat Nederland daar in Trondheim staat, trots uitstraalt, vakmanschap toont en laat zien hoe gaaf het vak is. Het is fantastisch om te zien dat boegbeelden van de Nederlandse horeca zoals François en Arjan, hun nek uitsteken. Ze maken zich hiermee tastbaar en bereikbaar. Veel mensen dromen ervan om een keer te gaan eten bij een sterrenchef en nu zien ze hen meestrijden als Nederlands team.’ 

Steun vanuit de overheid is er, in tegenstelling tot veel andere landen, op dit moment niet. Daarom is funding vanuit het bedrijfsleven cruciaal. Slootweg doet dan ook een appèl op het bedrijfsleven om dit initiatief te ondersteunen. 

Vol vertrouwen

Het team reist vol vertrouwen af naar Noorwegen. Geurds: ‘We hebben hele goede kandidaten, hebben ons goed voorbereid en het maximale eruit gehaald wat binnen de mogelijkheden lag. Nu moet het team in Trondheim 5 uur gaan shinen. Speelman: ‘We gaan knallen.’

Marco en Stijn stappen dinsdag 19 maart om 9.50 uur de wedstrijdarena in met startnummer 6. Van de twintig landen gaan er tien door naar de wereldfinale in Lyon die in januari 2025 plaatsvindt. De gehele wedstrijd is dinsdag 19 maart en woensdag 20 maart online live te volgen via  www.bocusedor.com/en/streaming.

Bron : missethoreca.nl

Chef-kok Kees Visser gaar na breken wereldrecord: ‘Nu komt het besef’

Chef-kok Kees Visser gaar na breken wereldrecord: ‘Nu komt het besef’

Chef-kok Kees Visser heeft het wereldrecord achter elkaar koken gebroken. In totaal heeft Visser 127 uur achter elkaar gekookt. Daarmee is hij zeven uur langer doorgegaan dan het oude record.

Om klokslag 10.00 uur brak Visser het record al en veroverde daarmee een plaats in Guinness Book of Records. Hij had toen 119 uur en 58 minuten gekookt. Dat werd gevierd. De champagne ging open en een aantal aanwezigen proostten erop los. Maar niet de chef-kok zelf, want die moest nog even volhouden.

In plaats van champagne dronk hij gemberthee. “Dat is mijn favoriete drankje, sinds deze week”, vertelde hij erbij. Zijn succes drong op dat moment nog niet echt tot hem door, omdat hij nog druk aan het koken was. “Het komt nog niet helemaal binnen. Maar ik ben nog niet klaar, dus ik hoef ook niets te voelen”, zei hij vanmorgen.

Die champagne stelde hij dus ook nog even uit. “Dan denk ik dat je me dan hier van de vloer kan vegen. Maar vanavond vind ik dat niet zo erg.”

Opgewacht door vrouw

Iets na 17.00 uur was het dan eindelijk zo ver: Visser stopte met koken. Hij werd opgewacht door zijn vrouw en kinderen. “Toen kwamen de tranen wel”, reageert de versleten chef-kok na afloop. “Nu komt het besef wel.”

Naast de lovende woorden van de burgemeester kreeg Visser namens de gemeente Schouwen-Duiveland nog een gouden aardappelstamper uitgereikt vanwege zijn prestatie.

Zware dagen

Vissers vrouw Daisy vertelde vanochtend dat ze blij zou zijn als het eindelijk voorbij is. “Je wordt geleefd deze dagen.” Samen met haar moeder en kinderen zat ze de hele week op een vakantiepark in de buurt. “Op die manier kon ik ook midden in de nacht een paar keer bij Kees gaan kijken, dat was heel fijn.”

Haar man heeft haar wel laten schrikken. Terwijl zij op de zaak was, zag ze hem op de livestream ineens op de grond zitten, met de eigenaresse van het strandpaviljoen naast hem. “Ik dacht dat hij in elkaar gezakt was. Gelukkig bleek het alleen te zijn om andere slippers aan te trekken. Mijn collega’s hebben het zeker gehoord, zo erg schrok ik ervan.”

Het oude record stond op naam van de Ier Alan Fisher die 119 uur en 57 minuten kookte. Visser krijgt voor ieder uur dat hij kookt vijf minuten pauze die hij ook kan opsparen. Daarnaast zitten er meer regels aan het record. De hele poging moet gefilmd worden, er moeten constant minimaal twee dingen tegelijk bereid worden en de ingrediënten en gewicht moeten genoteerd worden.

Bron : Omroep Zeeland

Wereld record poging Guinness Book of Records

Wereld record poging Guinness Book of Records

Volg 24/7 Kees zijn wereldrecord poging op Strand paviljoen Zuid-Zuid-West in Renesse. Dit kan op het Youtube kanaal van Kees aan de Kook. Kees start zijn poging op Woensdag 14-02-2024 om 10 uur in de ochtend en zal ergens op Maandag 19-02-2024 klaar zijn.

Onderstaand het pers bericht van RTL Nieuws voor meer info !!

Wereldrecordpoging: chef-kok Kees Visser gaat 130 uur de keuken in

Een ervaren chef-kok uit Zierikzee wil in z’n uppie het wereldrecord non-stop koken breken. Kees Visser begint op 14 februari met Valentijnsdag met koken – en wil dat 130 uur achter elkaar volhouden. 

Per uur dat hij staat te kokkerellen mag hij 5 minuten pauze nemen. Die minuten pauze mag hij ook opsparen om later langer pauze te kunnen houden. “Ik denk dat ik pas na 12 uur of langer pauze wil houden, zodat ik even goed kan uitrusten.”

Voor de poging moet hij zich aan strikte regels van het Guinness Book of Records houden. Hij moet een boekwerk met bewijsmateriaal aanleveren bijvoorbeeld. Ook is alles live te volgen op YouTube: de jury en anderen kunnen zo letterlijk een kijkje in de keuken krijgen.

Vanaf 14 februari gaat de Zeeuwse kok proberen om meer dan vijf dagen onafgebroken eten te koken. Het is een gewild record, afgelopen november werd het record nog scherper gesteld door de Ierse chef-kok Alan Fisher. Visser moet voor het record nu meer dan 119 uur koken. De start op Valentijnsdag is niet toevallig gekozen. “Een dag in de voorjaarsvakantie waarop we liefde voor elkaar laten zien, en ik doe dat op deze manier.”

“We gaan namelijk koken voor de voedselbank en ouderen, ook mensen die het niet breed hebben mogen wat gratis komen afhalen. Dit worden maaltijden die langer houdbaar en makkelijk thuis op te warmen zijn.”

Meekoken toegestaan

Hoewel het om het wereldrecord individueel koken gaat, mogen er wel mensen meekoken en doorgaan terwijl hij pauze houdt. “Het zou zonde zijn als alles stil komt te liggen als ik pauzeer.”

Zelf moet de kok letten op wat hij eet en drinkt. “De hele dag aan de koffie en energiedrankjes werkt niet, daar wordt je energiedip uiteindelijk alleen maar groter van. Fit van start gaan en gezond blijven eten geeft mij de beste kans om het vol te houden.”

Budget

Zo’n poging wagen kost Visser wel geld, maar daar heeft hij al een plan voor. “Ik ben bezig met sponsoren, denk aan horecapartners. Een deel moet komen van gasten die zin hebben in een luxebeleving. Zij kunnen aanschuiven voor een zevengangenmenu”, zegt Visser vol zelfvertrouwen.

Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen bij de recordpoging. De kok en zijn team gaan aan de slag in Strandpaviljoen Zuid Zuid West in Renesse. “Deze locatie heeft een open keuken met elementen van glas, we willen daarom ook ergens een brievenbus maken voor donaties aan het goede doel dat eraan verbonden is: Kiwanis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen die het niet zo breed hebben.”

Kees kan in zijn omgeving rekenen op veel steun. “Wat gaaf, echt iets voor jou, kreeg ik te horen. Mijn ouders steunen mij ook, maar zijn nog wat terughoudend omdat het natuurlijk wel een flinke uitdaging gaat worden. Maar dat komt helemaal goed.”

Prijswinnend chef

De chef-kok is niet onervaren met culinaire uitdagingen, hij heeft een indrukwekkende lijst van prijzen op zijn naam staan. In 2021 won hij bijvoorbeeld de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or, en daarmee een plek in de Europese finale. De Bocuse d’Or is het wereldkampioenschap voor chef-koks.

Bron : rtlnieuws.nl

Michelin bevestigt: uitreiking nieuwe sterren najaar 2024 in Maastricht

Het was lang een publiek geheim, wat ook niet werd ontkend door betrokken partijen. Maar ook niet bevestigd, tot nu toe: Michelin en BBB Maastricht maken nu officieel hun samenwerking bekend, waarbij de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren komend najaar op de vakbeurs in Maastricht plaatsvindt.

Michelin zal de bekendmaking van de 2024-editie van de Michelingids voor Nederland houden in Maastricht. Deze vindt op 7 oktober plaats in MECC Maastricht, tijdens de Horecavakbeurs BBB Maastricht. 

Geruchten dat de presentatie van de nieuwe sterren naar Maastricht zou komen, waren er al langer. BBB zei toen nog niets te kunnen zeggen en ook Michelin wilde het niet bevestigen.

Minstens drie jaar

De sterrenpresentatie van Michelin vond voorheen steevast plaats in het voorjaar, maar verhuist nu naar begin oktober. In het contract dat vandaag is ondertekend, is vastgelegd dat de ceremonie voor de komende drie jaren in MECC Maastricht wordt gehouden. Na een evaluatie is er een optie voor nog drie bijkomende jaren. De Michelinceremonie staat volledig los en onafhankelijk van de beurs. Michelin is geen partner van de BBB-beurs op zich.

Het contract met Amsterdam en De La Mar liep dit jaar af. Naar verluidt leggen de gemeente Maastricht, organisaties die toerisme in Zuid-Limburg bevorderen en een groep ondernemers uit de regio samen €300.000 per jaar op tafel om de uitreiking van de Michelinsterren naar Maastricht te halen.

Terugkeer naar Maastricht

En eigenlijk betekent het een terugkeer naar Maastricht, waar de bekendmaking al eerder een aantal keer op de BBB werd georganiseerd. ‘De laatste ceremonie die we daar hebben georganiseerd was in 2013. We zijn toen naar Amsterdam verhuisd omdat de hoofdstad van Nederland een geschikte plaats was om zo’n groot evenement als onze Gids Ceremonie te organiseren’, laat Michelin weten. 

Michelin heeft de neiging om de gaststad en -locatie van deze ceremonie ten minste om de paar jaar te variëren, zegt een woordvoerder. ‘Na meerdere jaren in Amsterdam, hebben we Maastricht gekozen als de volgende gaststad. Maastricht is een charmante stad vol gastronomische mensen en uitstekende restaurants – waarvan er vele worden aanbevolen in onze gids. De stad wordt ook gekenmerkt door gastvrijheid, gezelligheid en ruimdenkendheid, die samen vorm geven aan een typische en vriendelijke Nederlandse art de vivre. Maastricht was dus een voor de hand liggende locatie om de Nederlandse chefs samen te brengen en te eren die dagelijks vorm geven aan een unieke gastronomische scene.’ 

Sterren, Bibs en Awards 

Zoals elk jaar worden tijdens de presentatie de restaurants bekendgemaakt die worden bekroond met één of meerdere Michelinsterren, maar ook wie de nieuwe Groene sterren en Bib Gourmands ontvangen. En tijdens het event worden de Michelin Awards uitgereikt. 

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gids: ‘We kijken ernaar uit om onze volgende Michelingids ceremonie voor Nederland in Maastricht te organiseren. Deze charmante stad vol levensgenieters wordt gekenmerkt door gastvrijheid, gezelligheid en de typische Nederlandse levensvreugde. Maastricht vormt daarmee een voor de hand liggend decor om het beste dat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft te vieren.’ 

Wim Hillenaar, Burgemeester van Maastricht: ‘Maastricht is een culinaire stad bij uitstek. En als er één stad in Nederland is die je een internationaal gevoel geeft, dan is dat wel Maastricht. Onze Limburgse hoofdstad biedt het beste van twee werelden: internationale allure maar ook die typische Maastrichtse gezelligheid. Onze stad staat bekend om haar enorme gastvrijheid. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat wij als culinaire hotspot van Nederland de komende jaren gaststad mogen zijn van de uitreiking van de Michelinsterren.’

Nieuwe hoofdinspecteur

De bekendmaking van de sterren in oktober 2024 wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van een nieuwe hoofdinspecteur. Werner Loens stopt per 1 januari 2024 na 15 jaar met die functie. Loens was sinds de editie van 2008 hoofdinspecteur Benelux en daarmee verantwoordelijk voor de Nederlandse Michelingids. De Belg volgde destijds landgenoot Alain Fremiot op.

Sinds 2021 wordt geen papieren gids meer uitgegeven. Dat de selectie van Michelin, en de restaurants met sterren, volledig online staat, biedt mogelijkheden voor de bandenfabrikant. Zo worden sinds vorig jaar door het jaar heen elke maand enkele restaurants aan de selectie toegevoegd – alleen of zij ook een ster of Bib Gourmand krijgen, wordt pas op een later moment bekend. Ook kunnen zo restaurants die vanwege sluiting, verkoop, chefswissel of koerswijziging niet meer in aanmerking komen voor een ster, direct worden aangepast online.

Wie het stokje van Loens overneemt, wordt niet bekendgemaakt. ‘Wereldwijd kiest Michelin ervoor de hoofdinspecteur volledig anoniem te houden, de naam wordt niet bekendgemaakt’, zei Loens eerder in een interview met Misset Horeca na afloop van de sterrenbekendmaking van 2023. Zo’n interview aan tafel, zoals Misset Horeca elk jaar heeft, zal niet meer kunnen. ‘Ook daarbij kiest Michelin ervoor dit alleen telefonisch toe te staan.’

Bron : missethoreca.nl

× Stuur Kees een bericht.