06-22126627 info@keesvisser.eu

Het zijn grote schoenen om te vullen maar ze zijn er klaar voor. Jeroen en Sanne Achtien openen vanavond het vernieuwde restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Het duo nam het stokje over van Jannis en Claudia Brevet die bij Inter Scaldes drie Michelinsterren verdienden en meerdere malen werden uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. “Het nieuwe interieur en het menu zijn gebaseerd op Zeeland. De Oosterschelde en Westerschelde lopen als het ware door de zaak heen.”

De voorkant van Inter Scaldes ziet er bijna hetzelfde uit als een paar maanden geleden toen het restaurant dichtging. Een klassieke villa uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Zo gauw je de deur open doet, stap je in een andere wereld. Het restaurant, de keuken, de entree, alles is verbouwd.

Restaurant geïnspireerd door Zeeland

“Alles is anders geworden. Van de entree tot de tuin, we hebben alles onder handen genomen,” aldus gastvrouw Sanne Achtien. Ze kan niet wachten om de eerste gasten te ontvangen: “We zijn natuurlijk een tijd dicht geweest vanwege de verbouwing maar nu mogen we eindelijk weer mensen gaan verwennen op het hoogste niveau dat we kunnen leveren.”

Binnen in het restaurant ziet alles er volledig anders uit dan een paar maanden geleden. Het uitzicht op de grote tuin is verruimd door een grote glazen serre met schuifdeuren. In het restaurant zelf hebben ronde banken de klassieke tafels vervangen. Sanne Achtien: “Als je het vanuit de lucht bekijkt lijken het eigenlijk de Zeeuswe eilanden. In het midden staan de meeste tafels, dat is als het ware Zuid-Beveland. Dan zijn de gangpaden de Oosterschelde en Westerschelde en die lopen als het ware door de zaak heen.”

De gasten krijgen ook een andere ervaring dan het klassieke aan tafel zitten en eten. Je wordt ontvangen in de lounge waar je twee hapjes en een drankje krijgt. Vervolgens breng je ook nog een bezoekje aan de keuken waar je een amuse krijgt en uitleg over de producten die die avond op het bord verschijnen. De aandacht wordt ook getrokken door twee grote droogkasten met vlees en vis waar de keuken mee experimenteert.

In de keuken is de eerste verandering die opvalt de taal die gesproken wordt. Het is een mix geworden van Nederlands en Engels. De witte brigade is internationaal. Chef-kok Jeroen Achtien: “We hebben een paar goede mensen uit Zwitserland meegenomen en dat gemixt met personeel uit Nederland. Ze zijn trouwens wel Nederlands aan het leren en de eerste woorden hebben ze al onder de knie.”

Andere kookstijl

De kookstijl van Jeroen Achtien is ook anders dan die van zijn voorganger Jannis Brevet: “De grote overeenkomst is dat we allebei constant zoeken naar topproducten en zo lokaal mogelijk. Jannis was van de perfectie in de eenvoud. Met drie vier items op het bord kon hij je wegblazen. Mijn stijl is heel anders. Ik gebruik soms acht of negen componenten en probeer die samen te laten gaan.”

Michelinsterren

De belangrijkste beoordelaar van restaurants is al tientallen jaren de Michelingids. De sterren die zij uitdelen hangen vast aan de chef dus als er een nieuwe persoon achter het fornuis komt te staan dan vervallen de sterren. Inter Scaldes begint dus weer op nul. De volgende bekendmaking van de Michelinsterren is pas in oktober 2024, een voordeel voor Jeroen Achtien: “Iedere chef op een bepaald niveau is hiermee bezig natuurlijk. We hopen dat we weer op een bepaald niveau gaan presteren en dan komen de beoordelingen vanzelf wel. We gaan eerst maar eens de gasten laten genieten.”

Bron : Omroepzeeland.nl

× Stuur Kees een bericht.