06-22126627 info@keesvisser.eu

Het was lang een publiek geheim, wat ook niet werd ontkend door betrokken partijen. Maar ook niet bevestigd, tot nu toe: Michelin en BBB Maastricht maken nu officieel hun samenwerking bekend, waarbij de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren komend najaar op de vakbeurs in Maastricht plaatsvindt.

Michelin zal de bekendmaking van de 2024-editie van de Michelingids voor Nederland houden in Maastricht. Deze vindt op 7 oktober plaats in MECC Maastricht, tijdens de Horecavakbeurs BBB Maastricht. 

Geruchten dat de presentatie van de nieuwe sterren naar Maastricht zou komen, waren er al langer. BBB zei toen nog niets te kunnen zeggen en ook Michelin wilde het niet bevestigen.

Minstens drie jaar

De sterrenpresentatie van Michelin vond voorheen steevast plaats in het voorjaar, maar verhuist nu naar begin oktober. In het contract dat vandaag is ondertekend, is vastgelegd dat de ceremonie voor de komende drie jaren in MECC Maastricht wordt gehouden. Na een evaluatie is er een optie voor nog drie bijkomende jaren. De Michelinceremonie staat volledig los en onafhankelijk van de beurs. Michelin is geen partner van de BBB-beurs op zich.

Het contract met Amsterdam en De La Mar liep dit jaar af. Naar verluidt leggen de gemeente Maastricht, organisaties die toerisme in Zuid-Limburg bevorderen en een groep ondernemers uit de regio samen €300.000 per jaar op tafel om de uitreiking van de Michelinsterren naar Maastricht te halen.

Terugkeer naar Maastricht

En eigenlijk betekent het een terugkeer naar Maastricht, waar de bekendmaking al eerder een aantal keer op de BBB werd georganiseerd. ‘De laatste ceremonie die we daar hebben georganiseerd was in 2013. We zijn toen naar Amsterdam verhuisd omdat de hoofdstad van Nederland een geschikte plaats was om zo’n groot evenement als onze Gids Ceremonie te organiseren’, laat Michelin weten. 

Michelin heeft de neiging om de gaststad en -locatie van deze ceremonie ten minste om de paar jaar te variëren, zegt een woordvoerder. ‘Na meerdere jaren in Amsterdam, hebben we Maastricht gekozen als de volgende gaststad. Maastricht is een charmante stad vol gastronomische mensen en uitstekende restaurants – waarvan er vele worden aanbevolen in onze gids. De stad wordt ook gekenmerkt door gastvrijheid, gezelligheid en ruimdenkendheid, die samen vorm geven aan een typische en vriendelijke Nederlandse art de vivre. Maastricht was dus een voor de hand liggende locatie om de Nederlandse chefs samen te brengen en te eren die dagelijks vorm geven aan een unieke gastronomische scene.’ 

Sterren, Bibs en Awards 

Zoals elk jaar worden tijdens de presentatie de restaurants bekendgemaakt die worden bekroond met één of meerdere Michelinsterren, maar ook wie de nieuwe Groene sterren en Bib Gourmands ontvangen. En tijdens het event worden de Michelin Awards uitgereikt. 

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gids: ‘We kijken ernaar uit om onze volgende Michelingids ceremonie voor Nederland in Maastricht te organiseren. Deze charmante stad vol levensgenieters wordt gekenmerkt door gastvrijheid, gezelligheid en de typische Nederlandse levensvreugde. Maastricht vormt daarmee een voor de hand liggend decor om het beste dat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft te vieren.’ 

Wim Hillenaar, Burgemeester van Maastricht: ‘Maastricht is een culinaire stad bij uitstek. En als er één stad in Nederland is die je een internationaal gevoel geeft, dan is dat wel Maastricht. Onze Limburgse hoofdstad biedt het beste van twee werelden: internationale allure maar ook die typische Maastrichtse gezelligheid. Onze stad staat bekend om haar enorme gastvrijheid. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat wij als culinaire hotspot van Nederland de komende jaren gaststad mogen zijn van de uitreiking van de Michelinsterren.’

Nieuwe hoofdinspecteur

De bekendmaking van de sterren in oktober 2024 wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van een nieuwe hoofdinspecteur. Werner Loens stopt per 1 januari 2024 na 15 jaar met die functie. Loens was sinds de editie van 2008 hoofdinspecteur Benelux en daarmee verantwoordelijk voor de Nederlandse Michelingids. De Belg volgde destijds landgenoot Alain Fremiot op.

Sinds 2021 wordt geen papieren gids meer uitgegeven. Dat de selectie van Michelin, en de restaurants met sterren, volledig online staat, biedt mogelijkheden voor de bandenfabrikant. Zo worden sinds vorig jaar door het jaar heen elke maand enkele restaurants aan de selectie toegevoegd – alleen of zij ook een ster of Bib Gourmand krijgen, wordt pas op een later moment bekend. Ook kunnen zo restaurants die vanwege sluiting, verkoop, chefswissel of koerswijziging niet meer in aanmerking komen voor een ster, direct worden aangepast online.

Wie het stokje van Loens overneemt, wordt niet bekendgemaakt. ‘Wereldwijd kiest Michelin ervoor de hoofdinspecteur volledig anoniem te houden, de naam wordt niet bekendgemaakt’, zei Loens eerder in een interview met Misset Horeca na afloop van de sterrenbekendmaking van 2023. Zo’n interview aan tafel, zoals Misset Horeca elk jaar heeft, zal niet meer kunnen. ‘Ook daarbij kiest Michelin ervoor dit alleen telefonisch toe te staan.’

Bron : missethoreca.nl

× Stuur Kees een bericht.